Nieuw in het pakket, Speckle Park stier EDWARD

Wat voor ras is Speckle Park?

Speckle Park; Mooie kleurpatronen & gemakkelijk afkalven

Speckle Park komt van origine uit Canada uit de provincie Saskatchewan en is een extreem (winter)hard ras. Het Canadese Speckle Park is een van de nieuwste veerassen. Er werd al een rasvereniging opgericht  in 1985 maar het ras werd pas officieel erkend door de Canadese overheid in 2006.

Het eerste Speckle Park kalf wat buiten het Noord-Amerikaanse continent geboren werd kwam in Ierland ter wereld. Dit gebeurde door embryo verkoop aan een boerderij in County Cork en zo was in 2008 het eerste Europese Speckle Park-kalf een feit . Het middelgrote ras was afkomstig van drie Britse rundersoorten: Teeswater Shorthorn, Aberdeen Angus en één niet genoemd Engels ras.

Speckle Park rundvee wordt beschreven als geweldige groeiers met snelle gewichtstoename van gras of graan. Hun vlees wordt geprezen omdat het goed gemarmerd is, wat bijdraagt aan de zachtheid van het vlees. Ook heeft het een laag vetgehalte in de buitenlaag. 
De groeipercentages zijn hoog, waardoor ze behoorlijk winstgevend zijn. Speckle Park rundvee staat bekend om zijn gemak van afkalven en ondervindt zelden moeilijkheden. Ze wegen ongeveer 35-40 kg bij de geboorte en deze kleinere gewichten maken ze ideaal voor het gebruik op pinken. Speckle Park is een van nature hoornloos ras.

Krachtige kalveren
Speckle Park heeft een extreem rustig karakter en dat maakt het een ras om met plezier mee te werken. Commerciële veehouders hebben dit opgemerkt en gebruiken Speckle Park steeds meer voor het inkruisen bij melkrassen.

Kleurpatronen
De naam Speckle Park komt van hun vachtkleuring, die meestal wordt gespot met zwart, grijs en wit. Ze hebben meestal witte lijnen over hun rug en onderkant. Hun gezichten zijn vaak zwart. Door het onderscheidende kleurenpatroon van Speckle Park vallen de kalveren echt op tussen de rest. Er zijn 3 opvallende patronen; “The Classic, The Leopard, The Pointed White”.

The Classic; Meestal zwart met een witte bovenlijn en onderzijde en spikkels op de achterhand.
The Leopard; Heeft meer wit dan zwart, met de zwarte zijkanten onderverdeeld in opvallende zwarte vlekken. De grootte en het aantal zwarte vlekken zullen sterk variëren.
The Pointed White; Meestal helemaal wit maar zal zwarte punten, oren, ogen en onderbenen hebben. Meestal zijn de hoeven dan ook zwart.
Solid Black; Een klein percentage van Speckle Park kan nog steeds in Solid Black komen, wat een terugkeer is naar het Anguserfgoed.

De eerste rieten van Edward zijn in Nederland en zijn beschikbaar voor €16,-